Istotne witaminy dla naszego zdrowia

Istotne witaminy dla naszego zdrowia

Dla większości ludzi zbilansowana i zróżnicowana dieta powinna zawierać wszystkie potrzebne witaminy. Jakie witaminy są niezbędne dla naszego organizmu? Gdzie można je uzyskać by wzmocnić odporność, szczególnie gdy zbliża się zima, czyli okres wpływający negatywnie na nasze zdrowie? W tym artykule zapoznasz się z najważniejszymi witaminami dla twojego organizmu.

Witamina A
Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i jest również znana jako retinol. Jest niezbędny dla wzrostu i rozwoju komórek, wzroku i funkcji odpornościowych, a także pulchnej, młodzieńczej skóry i włosów oraz integralności wyściółki jelit. Chroni przed infekcjami i jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu pomaga zapobiegać chorobom. Wstępnie uformowaną witaminę A możemy otrzymać z mięsa, jajek i nabiału, natomiast z owoców i warzyw otrzymujemy beta-karoten, który nasz organizm może przekształcić w witaminę A. Inne dobre źródła obejmują produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak tłuste ryby, jajka, mleko, ser, masło, a także brokuły, ciemnozielone warzywa liściaste, słodka czerwona papryka, dynie, mango, melony i morele.

Witamina D
Znana jako witamina słoneczna, jest niezbędna dla zdrowych kości i uważa się, że prawdopodobnie spowalnia postęp osteoporozy. Uważa się również, że wspomaga układ odpornościowy i pomaga zapobiegać niektórym nowotworom. Wspomaga pracę mięśni i współpracuje z witaminami A i C w układzie odpornościowym. Witamina D jest wytwarzana głównie przez skórę wystawioną na działanie promieni słonecznych. Zalecane ilości powinieneś być w stanie uzyskać, spędzając 15-30 minut (w zależności od wieku i pochodzenia etnicznego) na słońcu każdego dnia od końca marca do początku września. Inne dobre źródła to śledzie, łosoś, tuńczyk, nabiał, grzyby i jajka – upewnij się, że regularnie włączasz je do swojej diety.

Witamina E
Witamina E jest przeciwutleniaczem potrzebnym dla zdrowej skóry, dobrze funkcjonującego układu odpornościowego i zdrowego serca. Występuje we wszystkich olejach roślinnych, takich jak olej słonecznikowy i dyniowy, tuńczyk, łosoś, brokuły, migdały, jaja, soja i produkty pełnoziarniste, w tym owies, żyto i brązowy ryż. Ilość potrzebnej witaminy E to 4 mg dla mężczyzn i 3 mg dla kobiet.

Witamina K
Witamina K jest świetna do budowania i utrzymywania zdrowych, mocnych kości i jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Witaminę K można znaleźć w jogurcie, żółtkach jaj, olejach rybnych, produktach mlecznych i zielonych warzywach liściastych. Powinieneś być w stanie uzyskać całą potrzebną witaminę K, stosując zróżnicowaną dietę.

Witamina B1
Witamina B1, znana również jako tiamina, jest potrzebna do produkcji energii, trawienia węglowodanów, zdrowego układu nerwowego i pracy serca. Występuje w produktach pełnoziarnistych, takich jak płatki zbożowe i chleb, owies, proso żytnie, komosa ryżowa, rośliny strączkowe, wieprzowina i wątroba.

Witamina B2
Witamina B2, znana również jako ryboflawina, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, oczu i układu nerwowego oraz pomaga uzyskać energię z pożywienia, które spożywasz. Dobre źródła obejmują mleko, jajka, wzbogacone płatki śniadaniowe i ryż. Witamina B2 jest niszczona przez światło UV, więc trzymaj te produkty z dala od światła słonecznego.

Witamina B3
Nazywana również niacyną, witamina B3 jest dobra do syntezy hormonów, takich jak insulina, hormon regulujący poziom cukru we krwi w organizmie, a także tyroksyna, serotonina i inne hormony nastroju i mózgu. Uważa się, że jest przydatny w stanach obejmujących depresję, zapalenie stawów i zaburzenia krążenia. Witamina B3 znajduje się w produktach bogatych w białko, takich jak kurczak, wołowina, ryby i orzechy. Chleb i płatki zbożowe są często wzbogacane niacyną.

Witamina B5
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, jest potrzebna do przemiany tłuszczów i węglowodanów w energię, a także do wspomagania nadnerczy, które regulują reakcję organizmu na stres. Najlepszym źródłem witaminy B5 są ryby, drób, produkty pełnoziarniste, żyto, jęczmień, proso, orzechy, kurczak, żółtka jaj, wątroba i zielone warzywa liściaste.

Witamina B6
Witamina B6 to “warsztat” składników odżywczych, zaangażowanych w więcej procesów zachodzących w organizmie niż jakakolwiek inna witamina. Działa głównie jako koenzym, tworząc czerwone krwinki, pomagając komórkom w wytwarzaniu białek, wytwarzając neuroprzekaźniki w mózgu i uwalniając energię. Istnieją również dowody sugerujące, że odgrywa on rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Główne źródła to drób, chude czerwone mięso, żółtka jaj, ciecierzyca, tłuste ryby, nabiał, kapusta, por, banany i kiełki pszenicy.

Kwas foliowy
Kwas foliowy, czyli witamina B9, jest znany ze swojej roli w zapobieganiu wadom nerwowym w czasie ciąży, ale jest również dobry dla układu odpornościowego, produkcji energii i zapobiegania anemii. Dobre źródła obejmują ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak, szparagi, brokuły, kiełki, żółtka jaj, marchew, morele, pomarańcze, dynie, melony, pełnoziarniste i żytnie.

Witamina B12
Witamina B12 jest potrzebna do wzrostu, układu pokarmowego i nerwowego, a także do produkcji energii i zdrowych krwinek. Po 50 roku życia spada zdolność wchłaniania witaminy B12 z pożywienia. Głównym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym czerwone mięso, takie jak wołowina, wątroba i wieprzowina, skorupiaki i inne ryby, jaja i produkty mleczne.

Witamina C
Witamina C jest niezbędna do wspierania układu odpornościowego, zdrowego serca, zdrowej skóry i dziąseł oraz pomaga zapobiegać chorobom, takim jak choroby serca i rak, oraz pomaga w prawidłowym gojeniu się ran. Źródła to jagody, granaty, owoce cytrusowe, ziemniaki, dynia, kapusta, brokuły, kalafior i szpinak. Potrzebujemy około 40 mg witaminy C dziennie.

Witamina B7
Witamina B7, znana również jako biotyna, jest potrzebna do produkcji zdrowych włosów, paznokci, skóry i energii. Występuje w drożdżach wątrobie, produktach sojowych, brązowym ryżu, orzechach, żółtkach jaj i owocach.

Dodaj komentarz