Dyskomfort związany z wątrobą, to bardzo częsta dolegliwość milionów ludzi na świecie. Wątroba jest wielofunkcyjnym narządem i stanowi część układu pokarmowego. Znajduje się pod przeponą w większości po prawej stronie. Graniczy z innymi narządami układu pokarmowego, jakimi są jelita i żołądek. Wątroba jest największym organem w ciele człowieka. U ludzi jej waga wynosi od 1300 do 1700 gram. Płaty wątroby spełniają różne funkcje i wszystkie są bardzo ważne.
Gdy wątroba choruje
Zdrowa wątroba pozwala zapomnieć o jej istnieniu i większość z nas o niej nie pamięta aż do czasu. Jednak, gdy zaczyna dokuczać jest bardzo uciążliwa i całkowicie wytrąca człowieka z obiegu. Istnieje wiele chorób wątroby i nie każdą można wyleczyć. Choroby wątroby dotyczą jej miąższu.
I może to być marskość wątroby o podłożu alkoholowym, żółciowym lub zapalnym.
Inną dolegliwością jest ostre i przewlekłe zapalenie tego organu typu A, B, C, D i E.
Wątroba może cierpieć również z powodu niewydolności, gdy jest zatruta jakimiś substancjami, na przykład grzybami.
Dokucza także wtedy, gdy jest stłuszczona przez alkohol. Lecz może być także niealkoholowe stłuszczenie i zapalenie wątroby.
Autoimmunologiczne zapalnie wątroby, to kolejna jej dolegliwość. Jest to choroba polegająca na postępującym procesie martwiczo-zapalnym wątroby. Nie wiadomo skąd się bierze, lecz wiadomo, że dokucza. Być może dużo do powiedzenia ma tu dziedziczność, jak i czynniki środowiskowe, jak wirusy, leki, bakterie. W jej przebiegu dochodzi do tworzenia się autoprzeciwciał, które skierowane są przeciwko komórkom wątroby. I w efekcie zapalenia i martwicy może dojść nawet do marskości wątroby, bo jej praca jest przewlekle zakłócona.
Innymi chorobami tego organu są gruczolaki, guzy przerzutowe lub rak wątroby.
Co wpływa na osłabienie pracy wątroby?
Oprócz czynników wyżej wspomnianych na degradację wątroby wpływa nadwaga i otyłość. Prawdą jest że wątroba posiada zdolności regeneracyjne, lecz nawet te nie wystarczą i nie wpłyną na jej prawidłowe funkcjonowanie, gdy dostarczane jest każdego dnia do organizmu zbyt dużo jedzenia. Wątroba staje się wtedy przeciążona i zaczyna dokuczać poprzez co zmniejsza się ogólna kondycja organizmu, gdyż praca tego organu ma wpływ na pozostałe narządy w ciele człowieka. Wątroba będzie dobrze funkcjonować, gdy będzie miała wsparcie ze strony człowieka, który zastosuje właściwą dietę.
Zalecane artykuły spożywcze przy chorej wątrobie
Produkty wspomagające wątrobę, to kasza jęczmienna, kasza jaglana, płatki owsiane, płatki pszenne, płatki kukurydziane, kasza manna, ryż, makaron, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, pieczywo pszenne, pieczywo mieszane, sucharki, chrupki kukurydziane, grzanki, chude mleko i inny chudy nabiał, jaja a głównie białko, mięso drobiowe bez skóry, dorsz, mintaj.