Witaminy to organiczne związki chemiczne niezbędne do życia człowieka. Witaminy regulują pracę enzymów, a te z kolei są głównymi białkami umożliwiającymi życie komórek naszego ciała. Niezwykle ważne są witaminy z grupy B, których wyróżniamy kilka rodzajów.
Twórcą nauki o witaminach jest Polski naukowiec Kazimierz Funk. To właśnie on w 1911 r. wyodrębnił z otrębów ryżowych witaminę B1, czyli tiaminę. To również Kazimierz Funk zaproponował nazwę “witamina”.
Kwas foliowy a ciąża kobiety
Kwas foliowy to nazwa witaminy B9. Jest to kluczowa witamina dla rozwoju układu nerwowego rozwijającego się w łonie matki płodu. Witamina ta odpowiada za zamknięcie się cewy nerwowej u rosnącego dziecka. Gdy w kluczowym momencie zabraknie kwasu foliowego, dziecko może urodzić się z rozszczepem kręgosłupa.
Witamina B9 jest wytwarzana przez bakterie jelitowe, ale wytwarzanie to może być w niedostatecznej ilości. Dlatego też warto pobierać ja wraz z pożywieniem np. szpinakiem, brokułami, szparagami, awokado czy pomidorach. Kobietom w wieku rozrodczym zaleca się doustną suplementację kwasu foliowego.
Szerokie spektrum działania pirydoksyny
Pirydoksyna to witamina B6. Spełnia ona w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji. Podobnie jak większość witamin z grupy B, bierze udział w regulacji metabolizmu komórkowego. Ułatwia ona rozkład tłuszczów oraz przemiany aminokwasów. Dodatkowo bierze udział w syntezie prostaglandyn, czyli hormonów regulujących pracę mięśni gładkich.
Witamina B6 pomaga utrzymać nerki w odpowiedniej kondycji. Ogranicza ona wydalanie kwasu szczawiowego wraz z moczem, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej.
Niedobór witaminy B6 może prowadzić do pogorszenia nastroju, apatii, bezsenności oraz depresji. Dodatkowo zaburzona zostaje praca serca. Udowodniono, że niedobór witaminy B6 (hipowitaminoza) zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, czyli choroby naczyń tętniczych prowadzącej do zmniejszenia ich światła. Miażdżyca w naczyniach wieńcowych serca może prowadzić do zawału mięśnia sercowego.
Pozostałe witaminy B
Należy również wspomnieć o witaminie B12, czyli kobalaminie, która reguluje wytwarzanie krwinek czerwonych. Witamina ta występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Kobalamina wytwarzana jest w prawdzie przez ludzkie bakterie jelitowe, ale ma to miejsce dopiero w jelicie grubym, a tam nie zachodzi już jej wchłanianie do krwi.
Biotyna, czyli witamina B7 kojarzy się głównie z utrzymaniem prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci. Witamina ta jednak spełnia także inne funkcje. Między innymi bierze udział w wytwarzaniu protrombiny odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi. Tiamina, niacyna i kwas pantotenowy regulują głównie metabolizm komórkowy.
O niezwykle ważnej roli witamin w organizmie człowieka warto pamiętać i stosować odpowiednią dietę.