Miód na odporność. Naturalne wzmocnienie dla Twojego organizmu!

Miód na odporność. Naturalne wzmocnienie dla Twojego organizmu!

Wszyscy doskonale wiemy, że miód jest zdrowy. Stosowany miód na odporność pomaga nam wzmocnić organizm – zwłaszcza teraz, gdy lato powoli zmierza już ku końcowi. Ten słodki produkt spożywczy możemy określić jako płynne złoto, ponieważ miód jest stosowany nie tylko na odporność. Produkt ten obniża ciśnienie krwi, powstrzymuje miażdżycę, koi nerwy oraz ożywia mózg.

O zdrowotnych właściwościach miodu można zatem dużo mówić. Miód jest lekarstwem niemal na wszystko. Warto zatem mieć przynajmniej jeden słoiczek miodu w naszej kuchennej szafce.

Miód i jego pochodzenie

Każdy z nas wie, że miód pochodzi od pszczół. Te niezwykle, inteligentne i małe owady, znoszą do swojego ula nektar kwiatowy lub spadź. Pod wpływem pszczelich enzymów (zawartych w ślinie) oraz kwasu mrówkowego, otrzymana sacharoza przekształca się w przewodzie pokarmowych pszczoły w glukozę i fruktozę. Dzięki ciężkiej pracy tych pracowitych owadów możemy cieszyć się zatem wieloma cudownymi właściwościami miodu, który jest cennym źródłem węglowodanów, białek, a także mikroelementów. W miodzie zatem znajduje się pełno potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i wielu innych mikroelementów.

Miód występuje w wielu różnych odmianach. Każda z nich różni się gęstością, słodkością, a także szybkością krystalizacji. Miód na odporność stosujemy najczęściej jako dodatek do herbaty. Mało kto jednak wie, że ten naturalny antybiotyk możemy stosować nie tylko w lecznictwie i branży spożywczej, ale także w kosmetologii i dermatologii.

Miód na odporność, miód na stres, miód dobry jest!

Miód na odporność (i nie tylko) możemy stosować na różne schorzenia. Ten pszczeli produkt przyspiesza gojenie się ran, łagodzi biegunki, zmniejsza wrzody żołądka, a także leczy choroby wątroby i dróg żółciowych. Miód stanowi także świetny pokarm dla naszego mózgu, ponieważ ten naturalny antybiotyk zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Miód sprawdza się ponadto przy stresie – łagodzi on zszargane nerwy.

Warto jest zatem docenić ogrom pracy wkładany przez pracowite pszczoły. Nie niszczmy uli, które są domem, cennych dla naszej planety owadów i ich nie zabijajmy. Pamiętaj, że póki Ziemia będzie zamieszkiwana przez pszczoły, to nasza egzystencja na tej planecie będzie możliwa. Aby przeżyć bez tych niewielkich owadów będziemy zmuszeni samodzielnie zapylać każdy kwiat. Doceniajmy zatem pszczoły, dzięki którym mamy pyszny i zdrowy miód!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.