Narząd w ciele człowieka zwany żołądkiem posiada workowaty kształt o długości do trzydziestu centymetrów i szerokości około czternastu centymetrów. Pojemność żołądka wynosi od tysiąca do trzech tysięcy ml. Żołądek stanowi część układu pokarmowego. Głównym zadaniem tego narządu jest rozdrabnianie pokarmu, wyjaławianie pokarmu i trawienie. Dzieje się to dzięki wytwarzanemu sokowi żołądkowemu, który zawiera enzymy trawienne. Żołądek wytwarza również kwas solny, który uaktywnia enzymy trawienne i zabija drobnoustroje.
Żołądek podobnie, jak inne organy w ciele człowieka może być zdrowy, ale może i chorować. Jedną z chorób tego narządu jest zapalenie żołądka. Zwane także katarem żołądka lub nieżytem żołądka.
Zapalenie żołądka spowodowane jest uszkodzeniem błony śluzowej. Uszkodzić błonę śluzową mogą zakażenia bakteryjne, zatrucia toksyczne, przewlekłe stosowanie leków, alkohol.
Objawami zapalenia żołądka jest:
– uczucie pełności w nadbrzuszu
– ból brzucha występujący bezpośrednio po posiłku
– tkliwość brzucha
– wzdęcia
– nudności
– wymioty
– gorączka
– biegunka lub zaparcia
– ogólne osłabienie organizmu
– złe samopoczucie
– brak apetytu
– szybka utrata wagi
– apatia
– ogólne rozbicie
Lecz są to objawy towarzyszące również innym chorobom. Jak na przykład zatruciu pokarmowemu, a nawet zapaleniu wyrostka. Dlatego trudno czasem na początku jest rozpoznać chorobę. Jednak gdy symptomy choroby nie mijają po kilku dniach, to wówczas pozostaje podejrzenie zapalenia żołądka. Tym bardziej, że w dalszej części rozwoju choroby dochodzi do krwawych stolców. Nie wolno lekceważyć takich objawów, gdyż infekcja może przerodzić się w owrzodzenie, a nawet w nowotwór żołądka.
Istnieje kilka rodzajów zapalenia żołądka. Może to być:
– wirusowe zapalenie żołądka
– zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka
– nadżerkowe zapalenie żołądka.
Jaki jest to rodzaj zapalenia diagnozuje się na podstawie wywiadu lekarskiego i badań diagnostycznych.
W leczeniu dolegliwości żołądkowych bardzo ważną rolę pełni odpowiednia dieta. Podstawą wyżywienia musi być dieta lekkostrawna. Spożywane posiłki powinny być częste i nie powinny być obfite. Spożywać je trzeba powoli bez żadnego pośpiechu. Jak gdyby celebrować każdy kęs dokładnie go rozgryzając i rozkoszując się smakiem. Powolne spożywanie posiłków pozwoli na szybkie nasycenie i nie odczuwanie głodu mimo mikroskopijnych porcji. Potrawy nie mogą być również mocno przyprawione, ani smażone. Najlepiej, gdy będą gotowane na parze lub w wodzie. Mogą być też pieczone w piekarniku.
Dbając o żołądek trzeba też wystrzegać się alkoholu, mocnej kawy i niektórych leków. Czyli wszystkiego, co może uszkodzić błonę śluzową żołądka. Gdyż zapalenie żołądka następuje właśnie w wyniku uszkodzenia wewnętrznej ściany tego narządu. Gdy zostaje uszkodzony powstaje wówczas nadżerka i może dojść do zapalenia krwotocznego.