9 produktów, które onkolodzy zalecają jeść codziennie

9 produktów, które onkolodzy zalecają jeść codziennie

W tej chwili najłatwiejszym sposobem zapobiegania rakowi jest zrewidowanie naszej lodówki.
Żaden produkt nie może w 100% ochronić cię przed rakiem, ale niektóre z nich mogą znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Dalej lista najbardziej przydatnych produktów według onkologów.
Te produkty są zalecane przez onkologów tak często, jak to możliwe, najlepiej codziennie, aby utrzymać ryzyko choroby na jak najniższym poziomie.
Czosnek
Lekarze zalecają dodawanie czosnku do ulubionych potraw i spożywanie go tak często, jak to możliwe, ponieważ zawarte w nim związki siarki mogą stymulować naturalne właściwości ochronne układu odpornościowego. Badania pokazują, że regularne spożywanie czosnku może zmniejszyć ryzyko raka żołądka o 12%.
Brokuły
Kapusta brokułowa to kolejne pożywienie, które może zapobiec ryzyku rozwoju niebezpiecznej choroby. Ale lekarze ostrzegają: w żadnym wypadku nie można jej przygotowywać w kuchence mikrofalowej, ponieważ niszczy to do 97% flawonidów roślinnych, które chronią nasze ciało.
Orzech brazylijski
Cennym źródłem selenu jest pierwiastek śladowy, który powoduje zapadanie się komórek rakowych i znacznie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, a także raka prostaty. Badanie przeprowadzone przez Cornell University i Arizona University wykazało, że zaledwie dwa orzechy brazylijskie dziennie zmniejszają ryzyko raka prostaty o 63%, ryzyko nowotworów jelita grubego o 58% i zmniejszają ryzyko innych zagrożeń o 46% .
Owoce cytrusowe
Regularne używanie cytryn, pomarańczy i grejpfrutów znacznie zmniejsza ryzyko raka krtani, żołądka i jamy ustnej. Ponadto owoce cytrusowe pomagają zmniejszyć ryzyko raka przełyku.
Czarna porzeczka
Być może najbardziej przydatną jest czarna porzeczka, ponieważ zawiera wiele przeciwutleniaczy, które mogą neutralizować działanie wolnych rodników, które uszkadzają zdrowe komórki i mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób, w tym raka. Badania pokazują, że jagody utrzymują swoje korzystne właściwości, nie tylko świeże, ale także suszone, mrożone i w dżemach.
Łosoś
Ogólnie rzecz biorąc, każda tłusta ryba jest niezwykle przydatna: zaledwie cztery porcje tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko białaczki, szpiczaka i chłoniaka o jedną trzecią. Ponadto regularne spożywanie tłustych ryb może zapobiec rozwojowi raka macicy.
Kiwi
Kiwi jest bogate w witaminy C i E, a także luteinę i miedź oraz przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i chronią twoje zdrowie.
Herbata
Tylko dwie filiżanki herbaty dziennie mogą zmniejszyć ryzyko raka jajnika o 32%. Naukowcy uważają, że przyczyniają się do tego flawonoidy, związki przeciwutleniające, których jest wiele w liściach herbaty.
Jabłka
Po pierwsze, naturalny błonnik pokarmowy, w który są bogaci jabłka, zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Po drugie, specjalny rodzaj przeciwutleniacza, procyjanidyny, zdolny do zabijania komórek rakowych. Tak więc, im więcej jesz jabłek, tym mniej musisz chodzić do lekarza.

Dodaj komentarz