Czego nie wolno jeść w ciąży? Lista produktów

Czego nie wolno jeść w ciąży? Lista produktów

Kobiety podczas ciąży powinny zwracać szczególną uwagę na to, jak się odżywiają. W tym czasie trzeba nie tylko zadbać o dostarczenie sobie i dziecku niezbędnych witamin i wartości odżywczych, ale także trzeba unikać potraw, które mogą zaszkodzić maluszkowi. Zobacz jakie rzeczy warto wyeliminować ze swojej diety na czas ciąży, jeśli chcesz mieć pewność, że dziecko będzie się prawidłowo rozwijać.

Czego nie powinno się jeść w ciąży – 6 produktów

Wszyscy wiemy, że zdrowe odżywianie, unikanie słodyczy i tłustych rzeczy ma zbawienny wpływ nie tylko na organizm matki, ale także rosnącego w jej brzuchu dziecka. Często jednak z pozoru zdrowe potrawy i produkty mogą mieć zły wpływ na rozwój dziecka w łonie matki. Podczas ciąży lepiej unikać m.in:

Serów pleśniowych

Kobiety w ciąży powinny całkowicie zrezygnować z jedzenia serów pleśniowych. Sery, które wytwarzane są z niepasteryzowanego mleka, zawierają bakterię, która może zwiększyć ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu, a nawet śmierci dziecka. Zanim zdecydujesz się na zjedzeniem sera w ciąży, sprawdź na jego etykiecie, z jakiego rodzaju mleka został wyprodukowany. Jeśli z pasteryzowanego możesz sobie na niego pozwolić, jeśli z niepasteryzowanego to lepiej nie ryzykować i zostawić ten produkt na czas po porodzie.

Kawy

W ciąży warto ograniczyć picie kawy do minimum. Jeśli do tej pory piłaś 4 filiżanki dziennie, to podczas ciąży warto zredukować tę ilość nawet do jednej filiżanki. Picie dużej ilości kofeiny każdego dnia może doprowadzić do poronienia. Dlatego warto czytać etykiety i rezygnować z produktów, które ją zawierają np. kawa, herbata, czekolada.

Owoców morza

Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe i dobrze działają na nasz organizm. Jednak nie w czasie ciąży. Ryby takie jak tuńczyk, makrela, miecznik mogą zawierać rtęć, która jest toksyczna zarówno dla kobiety, jak i nienarodzonego dziecka. Podczas ciąży należy także całkowicie zrezygnować z jedzenia surowych ryb i owoców morza. Ponieważ istnieje ryzyko infekcji, zatrucia pokarmowego, a nawet tasiemca. W konsekwencji może być zagrożone życie dziecka.

Napoi energetycznych

Tak jak wspominaliśmy wcześniej, kobiety w ciąży powinny unikać spożywania dużej ilości kofeiny. Co za tym idzie, należy odstawić napoje energetyczne, które mają dużą jej zawartość.

Wątróbki

Wątróbka zawiera duże ilości retinolu, który może zaszkodzić płodowi. Właśnie dlatego odradza się kobietom w ciąży jej spożywanie. Retinol jest rodzajem witaminy A, która stosowana w nadmiarze, w różnych posiłkach i suplementach diety może być niebezpieczna dla nienarodzonego dziecka. Podczas trwania ciąży zrezygnuj z przyjmowania retinolu i ostrożnie podchodź do różnego rodzaju witamin i suplementów diety w kapsułkach.

Surowego mięsa

Tak jak w przypadku surowych ryb należy także unikać surowego mięsa. Jego spożycie może powodować toksoplazmozę i listerozę, która może uszkodzić układ nerwowy dziecka. Podczas ciąży zrezygnuj więc z dań takich jak np. tatar.

Dodaj komentarz