Kalorie w pizzy – ile w kawałku, jak zmniejszyć kaloryczność

Kalorie w pizzy – ile w kawałku, jak zmniejszyć kaloryczność

Nie da się ukryć tego, że pizza jest opcją kaloryczną głównie ze względu na to, że zawiera w sobie dużo pieczonego sera, a te z mięsem takim jak boczek są jeszcze bardziej kaloryczne. Jeśli zaś w tego typu pizzy znajduje się awokado to jest ona jeszcze bardziej kaloryczną. Trudno też dokładnie stwierdzić ile kalorii może zawierać w sobie taka typowa pizza lub jej kawałek, bo pizza to w przypadku pizzerii nie jakieś tam ciasto z formy i dokładnie wyliczona ilość składników. Nie istnieje też i coś takiego jak dokładna masa małej i dużej pizzy w restauracjach, bo szefowie kuchni zazwyczaj wykonują na oko tę mniejszą, średnią i większą. Tak jest ze względu na to, że kucharz to nie maszyna do wypiekania dań mrożonych. Dane uśrednione wskazują też na to, że pizza o masie 750 gram zaliczana do typowych to jakieś 1995 KCLA, czyli blisko 250 KCLA na jeden kawałek.

Pizza w formie dania mrożonego.

Nikogo z nas nie zaskakuje to, że jedyne pizze zgodne w stu procentach z jakimiś narzuconymi wytycznymi to te dostępne pod postacią dań mrożonych. Takowych nie wykonują szefowie kuchni, tylko te maszyny z linii produkcyjnych. One formują ciasto w takie placki spełniające wszelkie normy, a na każdy z tego typu placków dają odmierzoną maszynowo ilość składników. Niektóre tego typu pizze nawet nie mają sera zawiniętego w brzegach, bo maszyna wykonująca tego typu czynność to spowolnienie procesu produkcji, czyli droższe danie mrożone tego rodzaju. Rzecz jasna na samym końcu tego typu produkcji pizza jest foliowana i pakowana do kartonu. Kartony te następnie ustawia się na paletach i wysyła do marketów spożywczych. Karton w przypadku tego dania zawiera istotne informacje o sposobie przygotowania, czyli jak długo trzeba taką pizzę grzać w piekarniku elektrycznym lub w mikrofalówce. Dodatkowo jest na nim podana wartość kaloryczna w stu gramach produktu i masa pizzy lub dwóch, bo w kartonie może znajdować się więcej niż jedna. Zdecydowanie największą zaletą takiego dania jest jego cena.

kaloryczność pizzy

Co zrobić by pizza była zdrowszą.

Niektórzy z nas doskonale wiedzą o tym, że samodzielnie można sobie zrobić pizzę ze szpinakiem, z dodatkiem koziego sera, z brokułami i z wieloma innymi dietetycznymi dodatkami. W przypadku takiej pizzy możliwym jest nawet to zrobienie ciasta z otrębami. Jednym słowem ze zmniejszaniem kaloryczności pizzy z piekarnika z własnej kuchni da się dowolnie eksperymentować. Kluczowe znaczenie w przypadku takiej statystycznej pizzy może mieć też zwyczajny ogórek. Wielu z nas wie, że trafia on do wielu dań tego rodzaju, a sam w sobie jest opcją dietetyczną, bo to w większości sole mineralne. Dlatego śmiało można potwierdzić to, że patentów na zmniejszenie kaloryczności pizzy są setki, jeśli nie tysiące, a każdy z tych patentów lub niemal każdy opisują blogi kulinarne istniejące na portalach społecznościowych. Blogi te są bardzo dobrym źródłem informacji, bo eksperci amatorzy w ich przypadku dosłownie co dzień analizują dziesiątki receptur w poszukiwaniu tej najbardziej idealnej lub jednej z idealnych. Rzecz jasna nie chodzi tu tylko o to by konkretna pizza była bardziej lekkostrawną, ale też i o to by miała ona pociągający smak.

Podejście pewnych ludzi.

Jakaś część z nas lubi pizze, ale też i ma specyficzne wymogi odnośnie tego typu dań. Mowa tu dokładnie o tym, że osoba zamawiająca może dość długo stać przy ladzie, przy której to składa się zamówienia, czyli wybrać konkretny numer z menu, ale bez sera w brzegach i bez dodatku w formie salami lub szynki. Tego typu dość zawiłe zamówienie może zostać zrealizowane przez szefa kuchni w niewielkiej restauracji lub w tej sieci składającej się z kilku restauracji. Tak nie może się stać w tej większej sieci restauracji lub pizzerii, bo właśnie w nich realizuje się tylko pozycje z menu, a nie takie indywidualne zamówienie klientów, bo w sporej sieci liczy się to by czas realizacji każdego zamówienia był tym jak najkrótszym, a zamówienia spersonalizowane pozostawia się głównie tym małym lokalom, które często maja niezbyt wiele zamówień i mogą sobie pozwolić na upieczenie pizzy z receptury, której to nie przewidziało menu. Ten stan rzeczy nie jest zadziwiającym, bo w obecnych czasach liczy się to by w skali dnia wykonać jak najwięcej zleceń, czyli by zarobić jak najwięcej się da.

Spore pizze.

W USA spotyka się restauracje serwujące pizze giganty. Mowa tu konkretnie o tym, że taka pizza ma większą średnicę od koła roweru szosowego i kompletnie wymyka się wszelkim standardom. W oferowaniu tego dania rzecz jasna nie liczy się jakieś spełnianie norm, tylko to by taką zjeść. Jeśli zaś przełknie się takową w ciągu jednej godziny, to nie zapłaci się za tego typu danie i trafi się na galerię sław. Dlatego kierowcy ciężarówek z USA w wielu procentach przypadków są bardzo grubi i nie potrafią wykonać nawet jednego przysiadu. Wielu z nas mówi wprost o tym, że właśnie taka panuje tam kultura, jeśli chodzi o jedzenie. Ma być tam smacznie, a nie zdrowo. Brzmi to specyficznie, bo wielu ludzi pochodzących z USA i posilających się w idiotyczny sposób umiera przedwcześnie, a jakieś poważne choroby serca pojawiają się u tych ludzi tuż po trzydziestym roku życia. Dlatego właśnie nawet w USA powstają te alternatywne zajazdy dla kierowców zawodowych oferujące jedzenie wegetariańskie i inne dania zaliczane do popularnych, choć w ich przypadku pewnym jest też i to, że są smaczne, ale też i o wiele zdrowsze niż najpopularniejsze jedzenie na wynos.

Dodatek do pizzy.

Typowym dodatkiem do pizzy, czyli do tej w formie dania gotowego lub do tej z restauracji są sosy wytwarzane z pomidorów i napoje gazowane zaliczane do najpopularniejszych. Pewna część facetów łączy pizzę z tym wyjątkowo popularnym medialnie piwem. Dlatego właśnie pizza już od lat kojarzona jest z ludźmi, którzy nie dbają o własne zdrowie, a na zawał lub wylew mogą umrzeć nawet tuż po pięćdziesiątym roku życia. Pewne gospodynie domowe tak jakby walczą z tym stanem rzeczy, czyli proponują swoim mężom i dzieciom soki wyciskane zawierające drobiny miąższu do pizzy i sos, który powstał z pomidorów z tej ekologicznej uprawy. Te patenty rzecz jasna są ciekawymi i podobnie jest z jakimiś kampaniami reklamowymi z telewizji. Takowe jasno stwierdzają o tym, że pewne pokarmy szkodzą i to nadzwyczaj wyraźnie, ale te szkodliwe składniki pokarmowe trzeba na dokładkę czymś zastąpić. Oczywistą opcją wydają się być warzywa gotowane, takie jak kalafior lub brokuł. Problem tkwi tylko w tym, że tego typu kuchnia jest nie atrakcyjną i ma też wiele innych wad. Chyba ta najistotniejsza tkwi w smaku zup robionych z pospolitych i zdrowych warzyw.

kaloryczność pizzy

Pizza z brokułami i bez sera.

Opcja taka jak pizza z brokułami i bez sera to rzecz jasna coś dziwnego, bo to właśnie ser sprawia, że tego typu składniki trzymają się ciasta i chyba dlatego jakaś część z nas woli użyć znacznie mniejszej ilości zdrowszego typu sera. Mowa tu konkretnie o tym, że sery różnią się od siebie właściwościami, smakiem i zapachem. Warto wiedzę o nich zgłębiać na blogach, które istnieją na portalach społecznościowych. Właśnie na tego typu blogach dosłownie co dzień pojawiają się wpisy o gatunkach sera. Te wpisy zawierają zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, istotne dane takie jak kaloryczność porcji o masie stu gram, ale też i inne wiele mówiące dane. Dane tego rodzaju mogą nawet klasyfikować konkretny typ sera jako nie nadający się do zdrowej pizzy, bo się nie ciągnie i co równie ważne taki ser nie sprawi tego, że składniki lepiej przykleją się do ciasta. Kombinowanie tego typu jest trudne, ale trzeba coś uczynić, by pizza stała się zdrowszą i by nie straciła tej swojej smakowej atrakcyjności.

Automaty.

Jakiś czas temu już nawet powstały automaty robiące pizzę zgodną z życzeniem klienta. Takowe istnieją tylko w pewnych częściach świata i co najważniejsze wykonują tylko ograniczoną liczbę kombinacji. Zaleta ich tkwi rzecz jasna w tym, że za każdym razem wykonują tę regulaminową pizzę jeśli chodzi o liczbę składników, ale nie wiadomo kiedy powstanie taka lepsza pizza z automatu wykonana z warzyw ekologicznych, czyli z tych nie pryskanych i nie rosnących na nawozach sztucznych. Taką pizzę zawierającą te konkretne składniki można sobie upiec we własnym domu lub pójść do restauracji, w których to właśnie takie oferują. Ekologiczne warzywa to też mniej plonów z każdego akra ziemi i dlatego właśnie pizza z takimi składnikami z tej lepszej restauracji musi kosztować więcej. Kluczowe znaczenie ma też i to, że drożej było w tego typu przypadkach kilkanaście lat temu, ale teraz produkty ekologiczne są bardziej dostępnymi i dlatego pieczenie pizzy z takowymi to już opcja osiągalną dla dość wielu ludzi zazwyczaj zarabiających tę średnią krajową, jeśli chodzi o zarobki.

Czy za jakiś czas pizze będą już tylko tymi zdrowymi?

Danie takie jak pizza ma swoje bardziej i mniej zdrowe twarze, bo robi się pizze z owocami takimi jak ananas, czyli te słodko kwaśne. Właśnie takie śmiało można nazwać tymi zdrowszymi, ale nie każdemu pasują te w pełni zdrowe, bo nie każdy lubi zdrowe sery ze względu na smak takowych w połączeniu z ananasem i z tą grillowaną szynką. W sumie te składniki tworzą bardzo dobre połączenie, ale trudno przekonać tak z dnia na dzień kogoś do zdrowego jedzenia. Tak jest ze względu na to, że typowy facet nie posila się zdrowo, a nagła zmiana stylu życia to dla niego raczej jakaś niezbyt ciekawa historia powiązana z trafieniem do szpitala. Wtedy może odkryć to, że jego serce jest w niezbyt dobrej kondycji. Dlatego też zacznie biegać lub chodzić na te dłuższe spacery i co równie ważne zasmakuje w tej zdrowszej opcji jeśli chodzi o pizzę podaną z sokiem z jabłek.

Obecny styl życia.

Wielu z nas posila się pizzą i to taka niezbyt zdrową tylko ze względu na to, że mieszkamy w sporym mieście, pracujemy ponad osiem godzin dziennie i jeśli chodzi o dojazd do miejsca pracy to tracimy ponad godzinę i to tylko w jedną stronę. Dlatego część ludzi posila się tą tania i niezbyt zdrową pizzą w przerwie w pracy lub na ławce w parku miejskim. W tym konkretnym postępowaniu tkwi spory błąd, bo tak tracimy zdrowie, ale zdrowy catering dietetyczny kosztuje znacznie więcej, a pieniądze się liczą dla młodej osoby, która mieszka w sporym mieście od trochę ponad roku i nie ma czasu na samodzielne gotowanie zdrowszych posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.