Masz ochotę na delikatne, lekkie i proste ciasto z kremem? Twoje przepisy na ciasta z kremem milczą na ten temat? Czas więc na nasz przepis na ciasto balowe.
To nie jest kolejne ciężkie ciasto trudne do zrobienia. To coś innego – pięknie wygląda, świetnie smakuje i łatwo je zrobić. Jeżeli ciasta z kremem należą do Twoich ulubionych koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Składniki
Żeby przyrządzić ciasto potrzebujemy biszkoptu:
4 jajka,
pół szklanki mąki pszennej,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
¾ szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Kremem, którym przełożymy ciasto, będzie krem budyniowy :
4 żółtka,
¾ szklanki cukru,
dwie łyżeczki cukru waniliowego,
dwie szklanki mleka,
dwie kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
250 gram masła.
Potrzebujemy również ponczu do nasączenia biszkoptu – półtora szklanki soku pomarańczowego.
Dodatkowo potrzebna będzie :
puszka masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego,
około 140 gram herbatników – około 20 sztuk,
około 100 gram krakersów – około 20 sztuk,
400-500ml słodkiej śmietany 30-36%,
dwa opakowania śmietan-fix,
około 50-100g dowolnej czekolady
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta, zależnie od tego co mamy, zaczynamy różnie. Jeśli mamy mleko skondensowane, zaczynamy od nastawienia mleka na ogień. Umieszczamy puszkę w garnku, zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny.
Przy masie krówkowej nie musimy tego robić. Możemy od razu rozpocząć od biszkoptu.
Oddzielamy więc żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie ubita dodajemy do tego żółtka i ucieramy.
W misce mieszamy obie mąki i proszek do pieczenia. Stopniowo dodajemy ta suchą mieszankę do utartych jajek z cukrem, delikatnie mieszając.
Formę – tu wymiary formy to 35×24 cm – smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20-25 minut.
Biszkopt ostudzić i przeciąć na pół, aby postały dwa placki.
W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Półtora szklanki mleka i cukier gotujemy. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną – możemy to zastąpić budyniem śmietankowym bez cukru. Wlewamy to do gotującego się mleka i mieszamy, aż nasz budyń zgęstnieje. Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem. Następnie stopniowo dodajemy do niego budyń, miksując.
Wracamy do biszkoptu. Jeden placem wkładamy do formy i nasączamy połową ponczu. Nakładamy na to cienką warstwę masy budyniowej. Przykrywamy drugim plackiem i nasączamy go drugą połową ponczu.
Wykładamy na niego resztę masy budyniowej. Na ten krem budyniowy nakładamy herbatniki. Rozsmarowujemy masę krówkową lub przegotowane mleko skondensowane. Na to nakładamy krakersy.
Następnie ubijamy śmietanę ze śmietan-fix i wykładamy bitą śmietanę na krakersy.
Na koniec posypujemy startą czekoladą wierzch ciasta i wkładamy je na noc do lodówki. Dzięki temu krakersy i herbatniki zmiękną, a na następny dzień ciasto będzie się rozpływać w ustach.