Cukrzyca typu II jest zaburzeniem matabolicznym charakteryzującym się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi z powodu oporności tkanek na insulinę przy zachowanej zdolności trzustki do jej wydzielania. Nie ma jednej idealnej diety cukrzycowej zalecanej dla wszystkich pacjentów. Pomimo że każdy chory na cukrzycę musi opracować własny plan żywieniowy, to istnieją pewne uniwersalne zasady postępowania korzystne dla wszystkich cukrzyków.
Błonnik
Aby wprowadzić go do diety należy zacząć od zwiększenia spożycia warzyw i owoców do pięciu porcji dziennie, sięgać po warzywa strączkowe oraz zamienić białe produkty zbożowe jak mąka, pieczywo, ryż na ciemniejsze. Bogate w błonnik są takie warzywa jak karczochy, seler korzeniowy, bataty, rzepa, dynia, brokuły, kalafior, szparagi, buraki, ziemniaki „w mundurkach” oraz strączkowe — fasola, groch, soczewica, bób. Z owoców należałoby tu wymienić jabłka, mango, śliwki, kiwi, czarną porzeczkę, cytrusy jedzone włącznie z białymi przegródkami oraz owoce suszone: morele, śliwki i figi.
Zbilansowane węglowodany
Drugą zasadą jest sporządzenie dokładnego bilansu spożytych węglowodanów w powiązaniu z pomiarami glikemii. Przyjmując, że węglowodany mają największy i najbardziej bezpośredni wpływ na stężenie glukozy we krwi, to w żywotnym interesie pacjenta jest ustalenie ich właściwej dawki, zarówno dziennej jak również z podziałem na poszczególne posiłki z uwzględnieniem pory dnia, aktywności fizycznej oraz przyjmowanych leków.
Tłuszcze przyjazne dla serca
Chodzi tu o zamianę kwasów tłuszczowych nasyconych na kwasy jednonienasycone oraz wielonienasycone. Największą przewagą kwasów jednonienasyconych charakteryzują się olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Istotnym również jest tu wprowadzenie do diety pokarmów zawierających kwasy Omega-3, których najobfitszym źródłem są ryby, szczególnie morskie i tłuste jak łosoś, tuńczyk, halibut, ale także sardynki, śledzie, mintaj, rekin. Będą nimi również niektóre rośliny — orzechy włoskie, siemię lniane, soja, szpinak, ziarna gorczycy, które zalicza się do roślinnych źródeł kwasów Omega-3.
Zamień posiłki na mniejsze
Małe posiłki rozłożone równomiernie na cały dzień o stałych porach sprzyjają stabilniejszemu stężeniu glukozy we krwi. Mniejsza jednorazowa porcja glukozy wchłonięta z jelit bezpośrednio po posiłku powoduje mniej gwałtowny wzrost glikemii, skutkiem czego jest mniejsze zapotrzebowanie na insulinę i lepsza kontrola cukrzycy.
Zastosowanie się do wyżej opisanych zasad ma istotny wpływ dla choroby cukrzycowej poprzez właściwą kontrolę glikemii, ograniczenie otyłości oraz wpływ na pozostałe układy, głównie układ krążenia.